OVER

 

Bosch_still_11

© Pieter van Huystee Film

Synopsis

De film Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel volgt het kunsthistorisch researchteam die het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Jheronimus Bosch probeert te ontrafelen.

Vier jaar lang reisde de experts van het Bosch Research and Conservation Project de wereld over om de werken van de schilder in musea zoals het Prado, het Louvre, de Galleria dell’Accademia in Venetië en de National Gallery in Washington in detail te onderzoeken met röntgenfotografie en infraroodtechnieken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen en zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’.

Het onderzoek roept de vraag op of alle werken wel echt door hem zijn geschilderd. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? Daarnaast organiseert Het Noordbrabants Museum begin 2016 in Den Bosch de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de middeleeuwse schilder, ter ere van zijn vijfhonderdste sterfdag. Het Brabantse museum speelt een politiek schaakspel om zo veel mogelijk werken naar de overzichtstentoonstelling te krijgen. Het Prado bezit meerdere topstukken en wil een eigen tentoonstelling rondom El Bosco organiseren. Gaat het lukken de meesterstukken eerst naar Nederland te halen?

Taal Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans
Lengte 87 minuten
Genre Documentaire
Land van herkomst Nederland